Ga volgend jaar weer met plezier op reis met jouw camper

Het is voor veel mensen tijd om de camper klaar te maken voor de winter(stalling). Zorg er voor dat je dit winter je camper goed weg zet, zodat je zonder problemen volgend voorjaar weer direct op pad kunt. Hieronder vind je onze Camper Winter Checklist.

Opknap klusjes

Heb je dit zomer een aantal punten genoteerd die je graag zou verbeteren in jouw camper? Probeer ze niet te laten liggen tot volgend seizoen. De herfst en winter is het ideale moment om deze (minder) leuke klusjes nu echt op te pakken. Volgend jaar zul je jezelf dankbaar zijn!

Schoonmaak

Zet je bus altijd schoon weg – zorg dus voor een grondige schoonmaakbeurt van de buitenzijde van je bus. Maar vergeet ook de binnenkant niet! Je zult niet de eerste zijn wiens vergeten groentes vanzelf naar buiten komen wandelen over een paar maand ;). En zet je koelkast deurtje (na een goede sopbeurt van je koelkast) altijd open als je je camper langere tijd wegzet, om schimmels geen kans te geven. 

Ventilatie

Zorg voor ventilatie door een aantal ramen op een kiertje te zetten. Zo kan het vocht wat eventueel ontstaat (door bijvoorbeeld condensatie door temperatuursveranderingen) ook weer je camper uit. Plaats geen vochtvreters! Dit trekt vocht aan en dat wil je juist niet. 

Watertanks

Zorg altijd dat de afvaltank leeg is, en spoel na met schoon water. 

Tip: een scheutje bleek (verdund met water) door de leiding laten lopen voorkomt nare geurtjes.

Laat ook de schoonwatertank leeglopen om opbouw van algen en schimmels te voorkomen. Heb je een boiler, let er dan op dat je ook deze laat leeglopen. Let op dat je het water uit de leidingen ook er uit laat lopen, door eenmalig de kraan kort stondig open te zetten na het legen van de tank. Draai direct weer dicht zodra het water op is. Een waterpomp/boiler kan heel slecht tegen drooglopen. Zorg dus altijd dat de stroom er af is, en zet de kranen open bij het verlaten van de camper.

Gasbus

Verwijder je gasbus uit de camper, en berg deze op in bijvoorbeeld je garage of kelder. Op veel winterstallingslocaties is een gasbus in de camper verboden.

Elektra

Vergeet niet het massaslot (ook wel hoofdstroomschakelaar) om te zetten, zodat alles is afgesloten van het stroom.  Zo kan er geen stroom ‘weglekken’. Accu’s verliezen van zichzelf stroom zonder dat er gebruikers zijn aangesloten. 

Om je accu niet leeg te laten lopen, koppel je altijd een acculader aan je huishoudaccu. Zorg er voor dat deze ook een druppelfunctie heeft. Het is echt een pre voor het behoud van je accu. 

Heeft de huishoudaccu van je camper al een goede oplader ingebouwd, dan is het aansluiten van walstroomaansluiting al voldoende. 

Tip: Vergeet ook de accu van de bus zelf niet!

Ruitenwissers

Zet je ruitenwisser omhoog, of plaats tussen de ruit en de wisser een klein voorwerp (bijvoorbeeld een wasknijper). Hiermee behoudt het rubber zijn veerkacht.

Banden beschermen

Voorkom ‘vierkante’ banden. Door het gewicht van het voertuig kun je dit fenomeen na 3 maand al constateren. In feite wordt de band niet vierkant maar ovaal. Er is geen enkele manier om dit probleem op te lossen, enkel nieuwe banden..

Om dit te voorkomen pomp je je banden in ieder geval goed op, en zet je je camperbanden op zogenaamde bandenschoenen (ook wel flatstopper, bandenbeschermer of wheelsaver). Dit is een soort bokje waar je de camper makkelijk op rijdt. Dit zorgt dat bij lang stilstaan de band zijn vorm behoudt: het gewicht wordt zo over een groter oppervlak verdeelt en het gewicht drukt niet op een platte ondergrond, maar op de gebogen vorm van de bandenbeschermer. Veelal zijn ze gemaakt van een temperatuurvast materiaal, wat ervoor zorgt dat hitte, maar vooral de kou van de vloer niet aan de banden overbrengt. 

Een andere optie: je zet er tijdelijk de oude banden onder die nog in de hoek van je garage liggen.

Tip: Wist je dat de juiste bandendruk te vinden is in de deurstijl aan de bestuurderskant?

Brandstof

Zorg voor een volle brandstoftank als je je camper weg zet. Dit zorgt er voor dat er geen ruimte is voor waterdamp in je tank: wanneer je geen volle (diesel)tank hebt is er meer inwendig tankoppervlak. Dit zorgt uiteindelijk voor meer water in je diesel, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de motor-/brandstofsysteem.

Stalling

Het meest ideale is dat je camper overdekt kan staan, met een stroomvoorziening op korte afstand. Nu is dat helaas niet altijd mogelijk. Als de camper in de buitenlucht overwintert let dan op dat je camper niet net onder een boom staat. Dit zorgt voor veel viezigheid op het dak van je camper, en wellicht vallende eikels, of nog erger: takken. 

Voor het behoud van je camper start je de camper iedere maand even, maar het liefst nog rijd je een stukje om alles warm te laten worden. 

Tip: trek je handrem niet aan i.v.m. mogelijke roestvorming en vastvriezen. Zet in plaats daarvan de bus in de eerste versnelling. 

Heb je voor andere camperaars tips, of door ervaring wijzer geworden? Zet ze hieronder neer!