Misschien wel het belangrijkste onderwerp en een van de meest aan ons gestelde vragen. “Hoe zit het met de camperkeuring bij de RDW?” 

Wanneer je een bus tot camper laat ombouwen of zelf een camper wilt inbouwen, wil je naast een unieke camperinbouw ook in aanmerking komen voor het kwarttarief motorrijtuigenbelasting, immers zijn we zuinige Nederlanders…

Voordat je bus een camper is en je van het kwarttarief kunt profiteren, zijn er een aantal fases die doorlopen moeten worden. Na het lezen van dit artikel is het je waarschijnlijk een stukje duidelijker.

Inplannen camperkeuring

Na de inbouw van de camper conform de eisen van de RDW, volgt de keuring bij een RDW keuringsstation. Deze keuring kun je zelf online aanvragen en inplannen. Plan dit wel ver vooruit, want het kan soms maar zo een aantal weken duren voordat er tijd is bij het keuringsstation bij jou in de buurt. Vraag de keuring ‘wijziging aan voertuig’ aan, dit is de camperkeuring.

Als eigenaar van de bus dien je zelf met de bus naar het keuringsstation te rijden. Is je bus geschorst/heb je geen geldig kenteken? Vraag dan een eendags kenteken aan voor je camper in wording. Dit kan tijdens het online boekingsproces van de keuringsaanvraag. Let op: je mag alleen van- en naar het keuringsstation rijden met dit kenteken. Neem je een andere route naar huis dan riskeer je een boete.

RDW camperkeuring

Eenmaal aangekomen en aangemeld bij het loket mag je op de aangegeven laan komen inrijden met je bus. Veelal begin je met het wegen van de bus, maar hiervoor krijg je vanzelf aanwijzingen van de keurmeester.

De keurmeester bekijkt de camper uitvoerig, meet verschillende zaken op, en bekijkt de papieren. Heb je extra zitplaatsen in je bus (met gordel), dan zijn deze als het goed is al vooraf gekeurd door een andere divisie van de RDW. Maar zorg dat je zelf de papieren alsnog bij je hebt. (Wij kunnen deze zitplaatsen ook voor je inbouwen.)

Als de camperkeuring uiteindelijk met goed gevolg is afgelegd, kun je naar huis. Normaliter ben je met 20 minuutjes wel klaar.

Maar dan ben je er nog niet. Het is nu tijd voor de BPM aangifte indienen (en betalen), alvorens je het nieuwe kentekenbewijs ontvangt. Zodra dit allemaal is geregeld, kun je pas het kwarttarief aanvragen. 

Voor meer info over de BPM aangifte kun je ons een bericht sturen!

We kunnen de BPM aangifte ook voor je uit handen nemen, we vragen hiervoor EUR 195,-. Je krijgt dan het volledig ingevulde formulier van ons, specifiek bij jouw bus behorend. Dit kun je dan zelf ondertekenen en opsturen naar de Belastingdienst.

Belastingdienst

Bij de inbouw van de camper (alvorens je de camper ter keuring aanbiedt bij het RDW keuringsstation) is het belangrijk om ook kennis te nemen van de eisen van de Belastingdienst. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten; de inrichtingseisen van de Belastingdienst zijn strenger dan de RDW. Bijvoorbeeld; Waar de RDW voorschrijft dat er een bed in de camper moet zitten, schrijft de Belastingdienst hier exacte eisen voor. Namelijk, een tweepersoonsbed moet minimaal 180×110 cm zijn, en in het geval van enkele bedden minimaal 180×60 cm. 

Een andere eis van de Belastingdienst is “de binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijders zitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan”. De meeste grote bussen voldoen hieraan, echter bij kleinere bussen is dit vaak niet het geval. Wel kunnen deze afmetingen met een hefdak gerealiseerd worden. Wij adviseren altijd om vooral deze eis in gedachten te nemen bij de aanschaf van een bus. Naast bovenstaande, zijn er nog meerdere verschillen tussen de RDW en Belastingdienst eisen. Lees je dus goed in.

Wil je meer informatie over welke bus aan te schaffen? Zie ook onze blog over hoe je een bus kiest die past bij je wensen.